уторак, 13. март 2012.

Promena poslovnog softvera



Objavljeno februar 13, 2008 // elektronsko poslovanje, poslovni softver, serijali

Promena poslovnog softvera zahteva i promenu poslovnih procesa u kompaniji

Ova dva poteza su često povezana. Poslovni softver i mogućnosti poslovnog softvera umnogome definišu same poslovne procese u jednoj firmi. Zbog toga firme svoje poslovne procese počinju preispitivati i prilagođavati skoro u isto vreme kada počnu razmišljati o promeni poslovnog softvera.

U teoriji sve ovo deluje jednostavno. Unajme se konsultanti, pričaju se velike (i male) priče, procenjuju se mogućnosti, preporučuju se strategije, a sve u cilju svetlije i jednostavnije budućnosti uz mogućnosti novog poslovnog softvera koji za razliku od starog „sve može“.

Zašto ovakvi projekti propadaju iako su eksperti pozvani na lice mesta? Zašto budućnost nije tako svetla i jednostavna kao na početku priče? Zašto novi „bolji“ softver ima iste probleme kao i stari „lošiji“? Da li je problem samo u softveru ili ima nešto i u ljudima? Da li je Gilb (Marfijef zakon) u pravu kada kaže da su kompjuteri nepouzdani ali da su ljudi još nepouzdaniji? Počnimo od početka.
  • Pogrešna motivacija. Ako vam neko savetuje da promenite svoj poslovni softver jer je „loš“ (sa svim interpretacijama „lošosti“), poslušajte ga samo ako ste i sami dobro razmislili na istu temu. Motivacija za promenu mora da dođe unutar firme, a ne spolja. Zapravo, korisnici su jedini koji imaju pravi uvid u funkcionalnost postojećeg softvera. Svakodnevnim korišćenjem oni imaju uvid u prednosti i mane postojećeg poslovnog softvera kao trenutnog načina na koji se odvijaju poslovni procesi. Menadžment firme bi ideje i predloge za unapređenja i poboljšanja svakako trebalo da razmotri, a ako su valjani i da podrži. Utrošak vremena i energije na procenu valjanosti ovakvih predloga, svakako je manji od cene nabavke i implementacije novog poslovnog softvera. Novo je bolje – ne mora da važi u svetu poslovnog softvera. Menjajte poslovni softver ako i samo ako ste procenili da „nema gde dalje“ sa starim softverom.

  • Nedostatak vizije. Pitanje na koje treba da date odgvor je: šta želim da postignem promenom poslovnog softvera? Poslovni procesi se kreiraju sa određenom vizijom na umu (npr. poboljšanje kvaliteta usluge ili unapređenje odnosa sa kupcima) i ciljevima (smanjenje troškova, poboljšanje efikasnosti,…). Samo sa jasnom vizijom i ciljevima se kreće u poboljšanje poslovnih procesa. Nekada poboljšanje poslovnih procesa može značiti i promenu poslovnog softvera (jer se softver ne može prilagoditi novonastaloj situaciji), ali to nije pravilo. Pre svega treba razmotriti sledeće: 
    • Razvoj poslovne vizije i poslovnih ciljeva
    • Prepoznavanje procesa koji su loši
    • Razumevanje i ocena trenutnih poslovnih procesa
    • „Brainstorming“ i dizajn novi poslovnih pristupa
    • Implementacija novih procesa.
    • Promena poslovnog softvera (ako postojeći sistem ne može da isprati prethodne stavke)
Primetili ste da je promena poslovnog softvera poslednja stavka. Sve stavke pre promene softvera moraju biti jasno definisane. Ako bilo šta što je trebalo definisati odložite za kasnije, to što ste odložili pojaviće se u ključnom momentu i „zabiti vam nož u leđa“ da se tako izrazim.

Bez jasne vizije, bilo koja implementacija bilo čega predstavlja, najblaže rečeno, mučenje.

недеља, 4. март 2012.

ZANIMLJIVA STARA PREPISKA

2010/4/7 Aleksandar Bozic <aleksandarbozic@yahoo.com>
Ja sam programer iz Karlovca, Hrvatska i zadnjih godina programiram uz clipper, xbase++ aplikacije robno, ugostiteljstvo (cak i benz.pumpa radi sa soap pozivima iz xbase++) ali ne znam zasto inzistiras na express - kupio sam ga , ali ga ne koristim- sve radim sa top-down- puno su elegantnije aplikacije bar po izgledu od vasih demo koje sam pogledao , kada razvijes
svoj sustav, lako je kao i u clipperu, ako treba mogu pridonijeti sa nekim source-comod i sl. (bez top-downa xbase++ je prilicno neupotrebljiv-poluproizvod, tezak). vjerovatno je i express dobar ali sam se nasao u top-down-u) Imam vrhunske aplikacije sa touchscreenom za pc kase, moja benzinska pumpa nikad nije stala (u suradnji sa ultrom) dok tifon i ina stalno nesto steka itd, itd, ma ne hvalim se samo pricam.
Puno pozdrava
Aleksandar Bozic
www.utrke.com


Aleksandre drago mi je što si se javio.
Bio sam na putu i po dolasku zatekao sam u pošti tvoj dopis. Zbog toga nisam odmah odgovorio.

Ako želiš da se na bilo koji način uključiš u Open Source Projekat dobro nam došao. Uslov si pročitao: pošalji jednu digitalnu fotku, osnovne podatke o tvojoj firmi ili o tebi ako nemaš firmu i sa nama si. To što ti koristiš druge programske alate nema značaja, čak je i dobro jer možda ćemo puno toga novog, a možda i boljeg, naučiti od tebe. Toliko o tome. A sada o ostalom:

1.

 Kada sam se posle dve godine istraživanja odlučio za eXpress++ umesto za TopDown ili FiveWin ili... (ima ih još desetak) bilo je to na osnovu detaljnog proučavanja i vaganja onoga što je meni trebalo za brz razvoj računovodstvenih aplikacija. eXpress++ je po tome odneo pobedu nad ostalim Third-Party DLL bibliotekama pisanim u Alaska Xbase++ kodu. U celoj toj priči najbeznačajniji problem je bio lepota korisničkog interfejsa. Kad pogledaš čuveni ORACLE njegov interfejs je asketski. Od raznoraznih ružnih efekata i drečavoplavih boja kojima obiluje najnoviji Winsows (VB, DELPHI i ostalo) beže profesionaci i oni koji su po ceo dan za računarem (knjigovođe, agencije i sl.).

2.

E sad, to uopšte ne mora da znači da TopDown nije jako dobra stvar. Ali veruj mi, nemam vremena da sve to proveravam pišući malo sa jednim malo sa drugim alatom. Drugim rečima pogodio si stvar sa izjavom da si mogao i ti da se uhvatiš za eXpress umesto za TopDown i sada bi pričao kako je eXpress dobar, ili obrnuto da sam se ja uhvatio za TopDown umesto za eXpress njega bih propagirao na sajtu a ne eXpress. Stvar sudbine i izbora. Za profije (oni koji žive od pisanja softvera) ostaje samo ona Njegoševa: U rukama Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita.

3.

Iz navedenih razloga i zbog moje velike znatiželje kako drugi profiji rade ovaj naš posao, pošalji mi jedan mali bezazleni demo i njegove PRG i finalni EXE, urađen sa TopDown bibliotekom, a koji mogu da startujem sa demo verzijom TopDown-a, i naravno kaži sa kojom Xbase++ verzijom RunTime to radi i sa kojom verzijom TopDown-a to radi. Staviću to odmah na sajt u Open Source Projekt da ostali vide šta se sa tim može.

4.

Molim te objasni šta su ti to SOAP pozivi iz Xbase++ to bi mogla da bude jako zanimljiva tema.

5.

Što se tiče aplikacija za PC kase za ugostiteljstvo koje rade sa touchscreenom otvorićemo posebnu stranu na sajtu za tvoju tehnologiju ako si spreman da pišeš o tome.

6.

Nisam se snašao sa sajtom www.utrke.com/net jedino sam shvatio da si profesionalni sportista i jedan od Webmastera tog sajta. Očito da nisi postavio sajt sa ponudom svojih programa, što je šteta. Ali verovatno imaš razloga za to. Da li ti ova adresa sa sajta još uvek važi: Božić Aleksandar, V.Nazora 5, 47000 Karlovac (tel.047/615-623,mob 098/208-847).

Šta je Ultra, a šta je Tifon i Ina (jesu li to marke PC kasa?)

P.S.

ŠTA JE ALASKA XBASE++

Xbase++ je prvenstveno napravljen kao standardni objektno orjentisan jezik sa svim karakteristikama objektnog jezika za rad sa DBF/NTX Xbase odnosno ISAM bazama podataka, a ne kao jezik za Clipper programere.

Oni su samo bili toliko mudri da omoguće finu tehnologiju za direktno prevođenje starog 16-bitnog Clipper koda u 32-bitni ALASKA Xbase++ kod i ništa više. Taj prevedeni 32-bitni Clipper nije se razlikovao ni za dlaku od starog Clipper softvera ni po interfejsu (sve je to CRT mod) ni po izvršavanju komandi ni po tehnologiji rada. I tu je što se tiče Clipper-a sve završeno.

Ko je hteo da radi GUI interfejs u Alaska Xbase++ morao je da zaboravi na Clipper i da se uhvati u objektno programiranje, što je za Clipper programere bauk, a pogotovo što Alaska nije imala svoje IDE razvojno okruženje slično VB ili DELPHI ide okruženju. Ali pravi profesionalci su to uradili.

Autori TopDown Library i eXpres++ programirali su svoje alate u čistoj Xbase++ i koristeći sve blagodeti objektnog programiranja. Pošto im je bilo jasno da Clipper programeri teško prihvataju objektno programiranje dosetili su se da sa jednim alatom koji bi simulirao Clipper pod Alaska Xbase++ kaputom mogu da zarade finu paricu. I kao što vidiš nisu pogrešili.

Ali oni ne rade sa tim svojim alatima, oni ih i dalje pišu u čistom Xbase++ kodu. Ako imaš eXpress++ kao što kažeš, dobio si uz njega i kompletan izvorni kod za eXpress++ iz koga možeš da vidiš kako je napisan pa možeš po želji i da ga modifikuješ ili da iz njega uzimaš blokove koda za svoje aplikacije. Iz tog razloga, za neke ozbiljne stvari, kada praviš svoje klase i slično, mora se koristiti čista Xbase++ mešano sa Third-Party bibliotekama. eXpress++ to dozvoljava i podržava. Osim toga eXpress++ ima kompletnu podršku za ADSDBE i Advantage Database Server za izradu Clijent-Server aplikacija sa DBF/NTX/CDX bazom podataka.

Puno pozdrava.
Nadam se da ćemo nastaviti saradnju.