уторак, 9. новембар 2010.

Kako izabrati program za knjigovodstvo

Otvorili ste firmu: Preduzeće odnosno DOO ili OD ili RADNJU ili AGENCIJU i došli ste do zaključka da vam je potreban knjigovođa jer nećete da vaše knjigovodstvo poverite knjigovodstvenoj agenciji. Knjigovođa više ne radi bez računara i programa za vođenje knjiga. Postojale su nekada i takve knjigovođe ali su tu nedavno izumrli kao vrsta. 

Dakle, potreban vam je i računar sa printerom, zatim program za vođenje knjiga i na kraju Knjigovođa koji će da radi sa time. Ovo su tri troška. Cene računara i printera su takve kakve su - na celom Srpskom tržištu su skoro iste i otprilike je to 350 EUR. Cena Knjigovođe uvek je tajna, ali najčešće zavisi od vaše spretnosti za vođenje pregovora. Ako je knjigovođa vaša "rođena" žena to će u finalu najviše da košta pa to ne preporučujem. Ostali knjigovođe tražiće od 100 do 500 EUR mesečno. Cena programa za knjigovodstvo je na tom istom Srpskom tržištu još veća tajna od cene Knjigovođe. Zna se samo da se kreće od 100 (sumnjivo) do 5000 (još sumnjivije) EUR godišnje. Programa za knjigovodstvo ima "mali milion". Ima ih iz naše kuhinje (Srpske) iz Bosanske, iz Hrvatske, iz Slovenačke iz skoro svakog grada a najviše naravno iz Beograda. Skoro svi su na Internetu. Oni koji nisu, ti i ne postoje. Ali vi hoćete program od nekoga iz vašeg mesta, kako ne bi jurili programera po Srbiji, kako ne bi plaćali troškove dolaska, noćenja i odlaska, kako bi mogli da ga imate pored računara za sat-dva od momenta telefonskog poziva i sve to ako može da ne pređe 100 EUR. Jer, što je mnogo mnogo je. I računar i printer i Knjigovođa, pa još i Program...

Potpuno se slažem. Negde mora da se uštedi. Ali probajte ovako: Otmite detetu njegov računar. Šta će mu sada, i onako po ceo dan nije kući a uveče ne možeš da ga odvojiš od Interneta. Da li taj uopšte uči? Dobiće kasnije drugi jači i bolji. Pozajmite printer, samo privremeno, od komšije preko puta koji je pre neki dan "pukao" i zatvorio svoj STR. Sve to pažljivo prenesite u vaš ofis i uključite u struju. Popnite se na sprat i isključite ženi televizor. Kad počne da se svađa, svečano joj saopštite da ste je malopre primili u vašu firmu sa platom od 100 EUR mesečno (na crno i bez plaćanja doprinosa - pa šta oće, ko je hrani ?) a na radno mesto Finansijskog direktora i Šefa knjigovodstva. Morate imati u džepu najmanje tri odštampane vizit karte sa njenim imenom i funkcijom kako bi joj dokazali istinitost i ozbiljnost cele situacije. E, a šta sada sa onim programom za knjigovodstvo koji planirate da poturite ženi i da je psihički mrcvarite sve dok ne nauči da vodi knjige? To bi trebao da bude neki program koji će ona moći da shvati (ona je završila srednju poljoprivrednu školu ali radila je dugo u prodavnici i zna sve u vezi robe i prodaje pa ne bi trebalo da bude nikakvih problema ni sa ovim knjigovodstvom). A taj program, vi već tačno znate kako on treba da izgleda i šta treba da radi, ali nemate vremena da se sada bakćete sa tim, mora pod hitno da se pronađe negde u blizini, ili bilo gde, samo da se počne sa poslom. A ako se pokaže da je to neko sranje, bacamo ga i tražimo novi, zbog toga ne sme da bude skup ali mora da radi sve ono što po zakonu treba, a još toliko onoga što ovog momenta smatrate da vama treba.

E tu smo. IMAM JEDAN TAKAV PROGRAM. Pa pre nego što nastavim sa ovim pisanjem trebalo bi da bacite jedan pogled na njega. Ako vam se svidi na oko skinite ga sa mog sajta - sve je besplatno - i probajte ga. Ništa u njemu nije blokirano osim datuma tako da ne možete upisivati datume veće od 2001 godine. Kada njime ne vodite zvanično knjigovodstvo firme to sa datumom nema značaja. Vaše interno i crno knjigovodstvo radiće perfektno i znaćete da sve što nosi bilo koji datum 2001 godine u stvari je ova sada godina. Probajte, jer cena je takva da ako vam se i sve ostalo svidi, vi ste posao odlično završili (a ja još bolje).
Skoknite na: www.cobasystems.com