уторак, 25. октобар 2011.

LOPOVLUK JE MOĆNA STVAR

ZAŠTO SAM PODIGAO CENE PROGRAMIMA NA IZNOS KOJI JE ZA 100 EURA VEĆI OD PRETHODNOG


Sve češće, skoro svaki drugi dan, dobijao sam meilove slične ovom:


Dobar dan,
žele li bi da probamo vaš program za maloprodaju, ako nije problem, u koliko budemo zadovoljni plalali bi licencu za korišenje istog unapred hvala

Ako odgovorim sledeće:

Poštovani M,

na mom sajtu
www.cobasystems.com
imate prijavu za program koju trebate da popunite i da mi je odatle automatski pošaljete kako bih mogao da podesim program da radi za vas. Prijava se otvara, popunjava i šalje dugmetom koje nosi naziv:
Zahtev za program

To je vrlo prost i brz posao, pa vas molim da to uradite kako bih mogao da vam dam program.

Više se nikada niko ne javi.

Ako pošaljem adresu za preuzimanje programa, više se nikada niko ne javi, ni zbog osnovne obaveze da mi saopšti da je program primio i instalirao, jer sam takvu molbu poslao uz program.

Dakle, zaključak je sledeći. Na jako jevtine, bezobrazno jevtine programe za knjigovodstvo, isključivo su reagovali ljudi koji imaju neki jako sitan biznis, a u biznis i u knjigovodstvo se ništa ne razumeju, ali su ubeđeni da je 20 ili 30 evra mesečno koje im uzima neki lokalni knjigovođa čisto „dranje“. Iz tog razloga rešili su da pokušaju sami sa svojim knjigovodstvom, ali sada treba naći što jevtiniji program, pa im ovaj moj od 50 evra godišnje otprilike odgovara po ceni, samo da još provere da li to bre radi kako treba ili je naka mućka u pitanju. Kako se razumeju u biznis i u knjigovodstvo, tako se razumeju i u poslovni bon-ton.  Nemaju osnovnu kulturu niti pak imaju poslovni moral, jer većina je pokušala da se dogovorom i ubeđivanjem preko telefona domogne još niže cene ili da za tu istu cenu dobije još tri druga programa.

Na primer, razumevanje posla i knjigovodstvenih evidencija, korisnika koji je prvo tražio i dobio program za fakture (poslat mu je program za fakturisanje),  sastoji se iz sledećeg sada objašnjenog zahteva:

Postovani,
Zahvaljujem na detaljnim uputstvima. Medjutim, da li u programu postoji kljiga ULAZNIH faktura? Ne bih da pokrecem ovu, za mene komplikovanu, aplikaciju ako ne mogu da formiram bazu sa ulaznim racunima. Meni ustvari treba program pomocu koga bih pratila nasa dugovanja prema drugim firmama, nase uplate njima i obrnuto. Da li to ovaj program podrzava?
Hvala najlepse,

Kao što se vidi, ovaj veliki posao praćenja naših dugovanja i uplata prema drugim firmama, kao i praćenje dugovanja drugih firmi prema nama i njihovih uplata, koji se zove finansijsko knjigovodstvo zbog koga firme primaju finansijske direktore ili slično, moji prijatelji bi da reše kroz programče od oko 40 eura najviše, i da još ima fakturisanje i ulazne fakture.  A gde su izlazne fakture i ostale gluposti, izvodi banke, cesije, kompenzacije, mahinacije. Uz program koji im je poslat dobili su detaljno uputstvo o vođenju knjigovodstva firme i potrebnim referatima za tu svrhu. Niko to nije pročitao niti ima nameru da pročita. Važno je da njima treba neki program koji, ako negde postoji, mora da ima naziv KAKO MALI MIKICA ZAMIŠLJA VOĐENJE KNJIGOVODSTVA. 

Neki drugi moji prijatelji, imaju bar osnovnu kulturu ophođenja, ali pošto su najzad našli za 50 evra godišnje program koji bi im odgovarao, pokušavaju da za te iste pare zaposle i programera kao njihovog radnika. Evo primera vrbovanja ili bolje reći prikrivenog ultimatuma:

Poštovani,
Program je stigao i instalrian je evo gledamo gde je šta i ostalo .Imamo samo jedno pitanje da Vas ne opterećujemo putem telefona ,da li program može malo da se modifikuje ka našim potrebama .Koliko smo do sada videli ovaj program je dat za prodaju artikala ,malopreodaja itd. Mi smo sa druge strane uslužno odeljenje koje ne sme da prodaje robu već je kroz uslugu naplaćuje (rezervni delovi ) i radmo i sa malopreodojamo (kase ) i pravnim licima . Izuzev toga ono sto je nama generalno potrebno od ovih programa je KPO (to smo videli da ima) Izlazne -ulazne fakture ,šifarnik komitenata ,šifarnih artikala .Koliko smo ustanovili sve te stavke postoje unutar samog programa . Poslali smo Vam izgled radnog naloga ukoliko sam program ima opciju dodavanja tog dokumenta to bi nam znacilo jer to izdajemo serviserima i na osnovu tok dokumenta se naknadno radi faktura (taj dokument vuče bazu podataka šifarnik komitenata ) i povezan je sa računom ali to već može i ručno da se radi bez povezivanja.U principu je to to ako može da se napravi tako nešto nama odgovara da pogledamo da pošaljete predračun i da što pre to uplatimo i krenemo da radimo .
Unapred zahvalni
Srdačan pozdrav.

Posle uvida u njihov poslati radni nalog dobili su odgovor da može da im se napravi program za radni nalog koji bi bio vezan za referat kupaca i refearat fakturisanje iz knjigovodstvenog paketa za maloprodaju robe i usluga koji im je poslat. Cena knjigovodstvenog paketa je na sajtu bila 50 evra, a za program za radni nalog dao sam cenu 90 evra. Nisu se više javili. Pa zar nisam za čas mogao da im dopunim postojeći program sa tim radnim nalogom za onih 50 evra, pa bi ga možda i uzeli. Ovako, kad sam već zacepio još 90 evra, ljuti su i neće ni da se jave.


E pa sad, ozbiljni poslovni ljudi, kojima program za knjigovodstvo stvarno treba i koji znaju šta je to i kako to treba da izgleda u njihovom poslu, već imaju svoje programe za knjigovodstvo koje su platili više stotina ili više hiljada evra. Čak i ako razmišljaju o zameni svojih programa jer iz bilo kojih razloga isti više ne odgovaraju, neće se zainteresovati za programe koji koštaju 50 evra, jer će biti do neba sumnjičavi i nepoverljivi prema takvoj ceni. Oni jednostavno znaju koliko je njih do sada program za knjigovodstvo koštao (da li je dobar ili nije to se uvek vidi samo posle kupovine). Moja obrazloženja i moja poslovna filozofija, da je bolje da prodam 200 programa po 50 evra nego dva programa po 2000 evra godišnje, neće im razbiti sumnju u ozbiljnost prodavca i kvalitet programa. Na našim prostorima ugled se stiče nabijanjem cene i skupim marketingom (čitaj bezočnim laganjem). Da sam stavio cenu od 4000 evra, niko nikada ne bi tražio ni demo verziju a kamo li da bi kupio program, ali bi svi ti rekli: „Ovo mora da je jako dobar program“,  ali da mi potražimo nešto jevtinije.

Ne valja nikako. Imaš dobar program. Spustiš cene do minimuma, maltene poklanjaš, ne javljaju se pravi kupci i korisnici već zaludni eksperimentatori kojima u principu nikakav program ne treba, a i ako ga nabave predstavljaće im samo smetnju, muku i čist trošak. Neke pozitivne poslovne i finansijske efekte iz njega nikada neće umeti da izvuku. Samo će da naprave zbrku i sebi i svom jadnom knjigovođi. Podigneš cene, ne javlja se više niko. Na dalje prodaja može da se realizuje samo po principu preporuka i poznanstava, a to je nikakv posao.

Pa šta je rešenje ?

LOPOVLUK. 

Da dobro ste pročitali. Naš mentalitet je zadnjih 500 godina isti. Ukradi gde god možeš. Obavezno ukradi tamo gde možeš mnogo da ukradeš. Ako nešto košta 50 evra ukrašćeš  ga ako možeš  to vrlo lako da uradiš, ali se nećeš mnogo mučiti oko toga, ako dođe do nekih komplikacija. Ako nešto košta 2000 evra a može da se ukrade, debelo ćeš se pomučiti da ga ukradeš. I ukrašće ga svako ko naleti i onaj kome treba i onaj kome ne treba. A kad si već drpio stvar vrednu 2000 evra red je i da je koristiš da imaš neke koristi od nje.

Treba, dakle, dati programu što veću cenu, a zatim lukavo omogućiti njegovu krađu svakom ko to poželi. Nikome ga nećete prodati za 2000 evra, ali će vrlo brzo njih 1000 imati taj program u svom računaru. Bar 50 će i započeti neki ozbiljan posao na njemu i videće da se radi o stvarno dobrom programu koji im završava kompletan posao. Ostavite ih još godinu dana da formiraju kompletnu bazu podataka i da postanu maheri za program, a zatim će program da stane i da traži registraciju. Sigurno će se ovi ozbiljni korisnici javiti. Prodajte im tada program za 200 evra godišnje. Prihvatiće ovaj beskamatni kredit na 10 godina, pogotovo zato što mogu bez ikakvih posledica da ga prekinu kad god hoće. I sve će se na dalje odvijati na obostrano zadovoljstvo. Lopovluk je u Srbiji jako uvažavana delatnost. Ne kradu nas džabe svi mogući a najviše naši političari. Što nas više kradu, više ih biramo i više ih volimo. 

Kad je softver u pitanju, sada je prava divota. Zamislite te sreće, neizmernog zadovoljstva i ponosa svakog korisnika piratskog Windowsa 7 kad vidi da je većina ostalih morala da kupi licencni Windows. Neka plaćaju budale. A ovi će opet da nas bombarduju i opet će posle toga doći da nam prodaju Windows.