недеља, 4. март 2012.

ZANIMLJIVA STARA PREPISKA

2010/4/7 Aleksandar Bozic <aleksandarbozic@yahoo.com>
Ja sam programer iz Karlovca, Hrvatska i zadnjih godina programiram uz clipper, xbase++ aplikacije robno, ugostiteljstvo (cak i benz.pumpa radi sa soap pozivima iz xbase++) ali ne znam zasto inzistiras na express - kupio sam ga , ali ga ne koristim- sve radim sa top-down- puno su elegantnije aplikacije bar po izgledu od vasih demo koje sam pogledao , kada razvijes
svoj sustav, lako je kao i u clipperu, ako treba mogu pridonijeti sa nekim source-comod i sl. (bez top-downa xbase++ je prilicno neupotrebljiv-poluproizvod, tezak). vjerovatno je i express dobar ali sam se nasao u top-down-u) Imam vrhunske aplikacije sa touchscreenom za pc kase, moja benzinska pumpa nikad nije stala (u suradnji sa ultrom) dok tifon i ina stalno nesto steka itd, itd, ma ne hvalim se samo pricam.
Puno pozdrava
Aleksandar Bozic
www.utrke.com


Aleksandre drago mi je što si se javio.
Bio sam na putu i po dolasku zatekao sam u pošti tvoj dopis. Zbog toga nisam odmah odgovorio.

Ako želiš da se na bilo koji način uključiš u Open Source Projekat dobro nam došao. Uslov si pročitao: pošalji jednu digitalnu fotku, osnovne podatke o tvojoj firmi ili o tebi ako nemaš firmu i sa nama si. To što ti koristiš druge programske alate nema značaja, čak je i dobro jer možda ćemo puno toga novog, a možda i boljeg, naučiti od tebe. Toliko o tome. A sada o ostalom:

1.

 Kada sam se posle dve godine istraživanja odlučio za eXpress++ umesto za TopDown ili FiveWin ili... (ima ih još desetak) bilo je to na osnovu detaljnog proučavanja i vaganja onoga što je meni trebalo za brz razvoj računovodstvenih aplikacija. eXpress++ je po tome odneo pobedu nad ostalim Third-Party DLL bibliotekama pisanim u Alaska Xbase++ kodu. U celoj toj priči najbeznačajniji problem je bio lepota korisničkog interfejsa. Kad pogledaš čuveni ORACLE njegov interfejs je asketski. Od raznoraznih ružnih efekata i drečavoplavih boja kojima obiluje najnoviji Winsows (VB, DELPHI i ostalo) beže profesionaci i oni koji su po ceo dan za računarem (knjigovođe, agencije i sl.).

2.

E sad, to uopšte ne mora da znači da TopDown nije jako dobra stvar. Ali veruj mi, nemam vremena da sve to proveravam pišući malo sa jednim malo sa drugim alatom. Drugim rečima pogodio si stvar sa izjavom da si mogao i ti da se uhvatiš za eXpress umesto za TopDown i sada bi pričao kako je eXpress dobar, ili obrnuto da sam se ja uhvatio za TopDown umesto za eXpress njega bih propagirao na sajtu a ne eXpress. Stvar sudbine i izbora. Za profije (oni koji žive od pisanja softvera) ostaje samo ona Njegoševa: U rukama Mandušića Vuka biće svaka puška ubojita.

3.

Iz navedenih razloga i zbog moje velike znatiželje kako drugi profiji rade ovaj naš posao, pošalji mi jedan mali bezazleni demo i njegove PRG i finalni EXE, urađen sa TopDown bibliotekom, a koji mogu da startujem sa demo verzijom TopDown-a, i naravno kaži sa kojom Xbase++ verzijom RunTime to radi i sa kojom verzijom TopDown-a to radi. Staviću to odmah na sajt u Open Source Projekt da ostali vide šta se sa tim može.

4.

Molim te objasni šta su ti to SOAP pozivi iz Xbase++ to bi mogla da bude jako zanimljiva tema.

5.

Što se tiče aplikacija za PC kase za ugostiteljstvo koje rade sa touchscreenom otvorićemo posebnu stranu na sajtu za tvoju tehnologiju ako si spreman da pišeš o tome.

6.

Nisam se snašao sa sajtom www.utrke.com/net jedino sam shvatio da si profesionalni sportista i jedan od Webmastera tog sajta. Očito da nisi postavio sajt sa ponudom svojih programa, što je šteta. Ali verovatno imaš razloga za to. Da li ti ova adresa sa sajta još uvek važi: Božić Aleksandar, V.Nazora 5, 47000 Karlovac (tel.047/615-623,mob 098/208-847).

Šta je Ultra, a šta je Tifon i Ina (jesu li to marke PC kasa?)

P.S.

ŠTA JE ALASKA XBASE++

Xbase++ je prvenstveno napravljen kao standardni objektno orjentisan jezik sa svim karakteristikama objektnog jezika za rad sa DBF/NTX Xbase odnosno ISAM bazama podataka, a ne kao jezik za Clipper programere.

Oni su samo bili toliko mudri da omoguće finu tehnologiju za direktno prevođenje starog 16-bitnog Clipper koda u 32-bitni ALASKA Xbase++ kod i ništa više. Taj prevedeni 32-bitni Clipper nije se razlikovao ni za dlaku od starog Clipper softvera ni po interfejsu (sve je to CRT mod) ni po izvršavanju komandi ni po tehnologiji rada. I tu je što se tiče Clipper-a sve završeno.

Ko je hteo da radi GUI interfejs u Alaska Xbase++ morao je da zaboravi na Clipper i da se uhvati u objektno programiranje, što je za Clipper programere bauk, a pogotovo što Alaska nije imala svoje IDE razvojno okruženje slično VB ili DELPHI ide okruženju. Ali pravi profesionalci su to uradili.

Autori TopDown Library i eXpres++ programirali su svoje alate u čistoj Xbase++ i koristeći sve blagodeti objektnog programiranja. Pošto im je bilo jasno da Clipper programeri teško prihvataju objektno programiranje dosetili su se da sa jednim alatom koji bi simulirao Clipper pod Alaska Xbase++ kaputom mogu da zarade finu paricu. I kao što vidiš nisu pogrešili.

Ali oni ne rade sa tim svojim alatima, oni ih i dalje pišu u čistom Xbase++ kodu. Ako imaš eXpress++ kao što kažeš, dobio si uz njega i kompletan izvorni kod za eXpress++ iz koga možeš da vidiš kako je napisan pa možeš po želji i da ga modifikuješ ili da iz njega uzimaš blokove koda za svoje aplikacije. Iz tog razloga, za neke ozbiljne stvari, kada praviš svoje klase i slično, mora se koristiti čista Xbase++ mešano sa Third-Party bibliotekama. eXpress++ to dozvoljava i podržava. Osim toga eXpress++ ima kompletnu podršku za ADSDBE i Advantage Database Server za izradu Clijent-Server aplikacija sa DBF/NTX/CDX bazom podataka.

Puno pozdrava.
Nadam se da ćemo nastaviti saradnju.